Projectsteun van het Rijk kan een uitkomst in zijn. Of het stimuleren van sociale woningbouw door gerichte subsidies van het Rijk en/of provincie.
Pleidooi voor oplossingen bij tekort investeringskracht
Gemeenten in de regio en woningcorporaties werken samen aan het zorgen voor meer sociale huur- en sociale koopwoningen. Vanuit de regio Midden-Holland hebben woningcorporaties en gemeenten samen gepleit bij de provincie Zuid-Holland en bij het ministerie van Binnenlandse zaken voor steun om te zorgen dat 30% van de woningen sociale huur- en sociale koopwoningen zijn. Ook om afspraken na te komen die met de provincie en met de minister van BZK hebben gemaakt in de woondeal.
In hun brief vragen ze nadrukkelijke aandacht voor bijdragen van het Rijk aan oplossingen voor het gebrek aan geld bij woningcorporaties om investeringen te doen. Op die manier kan worden voorkomen dat het bouwen van sociale huurwoningen stilvalt zodra de eerste woningcorporaties daadwerkelijk hun grenzen bereiken.
Voorheen stond in de plannen om 25% van de woningen als sociale huurwoningen te hebben. Het streven van de gemeenten, de woningcorporaties, het Rijk en de provincie Zuid-Holland in de woondeal is dat 30% van alle woningen in de gemeenten sociale huurwoningen is. Door nieuwe ontwikkelingen, zoals hogere rente, hogere bouwkosten door stijging van lonen, schaarste aan personeel, hogere kosten van materialen en verduurzamingsafspraken hebben woningcorporaties onvoldoende financiƫle mogelijkheden voor het extra deel sociale huurwoningen om tot 30% te komen.
Zelf ook werken aan oplossingen
De locaties om te kunnen bouwen zijn er en de betrokken partijen willen ervoor zorgen dat gezocht wordt naar nieuwe investeerders. De gemeenten doen er zelf ook alles aan om meer betaalbare woningen te krijgen, onder andere met een stimuleringsfonds. Daarnaast kijken gemeenten per woningbouwproject naar slimme oplossingen. Zoals de mogelijkheid om bij projecten een flink aantal betaalbare woningen te plannen zonder dat in elk klein project de 30% sociale woningbouw hoeft te komen. Gemeenten stimuleren daarmee een gevarieerde woonmix om leefbaarheid in de wijk op peil te houden en aan de behoefte voor betaalbare woningen te blijven voldoen.