Daarnaast kunnen andere organisaties in Midden-Holland die biodiversiteit willen verbeteren gebruik maken van de kaart.
Regio Midden-Holland beschikt over unieke natuur. Zoals een groot areaal van laagveenbodems. Deze dreigen bij aanpak, zoals tot nu toe gebruikelijk, te verdwijnen, samen met de erbij horende unieke flora en fauna (denk aan de bedreigde weidevogels). Een gezonde, biodiverse leefomgeving is van belang. Zowel voor de mensen die er wonen en werken, als voor de planten en dieren die er voorkomen. Helaas staat de biodiversiteit flink onder druk.
Regionale kansenkaart biodiversiteit
De Biodiversiteit Kansenkaart Regio Midden-Holland geeft inzicht in de regionale mogelijkheden voor het afremmen van biodiversiteitsverlies en toewerken naar herstel van biodiversiteit. Er zijn 11 icoonsoorten geselecteerd. Dat zijn dieren- en plantensoorten die kenmerkend zijn voor onze landschappen. De kaart bevat kansgebieden voor de 11 geselecteerde icoonsoorten. Dit zijn gebieden waar de soort al aanwezig is of het is erg geschikt gebied voor deze soort.
Aan de hand van de 11 icoonsoorten worden maatregelen geadviseerd om het leefgebied te verbeteren. Deze verbeteringen hebben effect op veel meer soorten dan de 11 icoonsoorten. Want als het leefgebied van deze soorten op orde is, dan zijn de natuurwaarden goed. En als de natuurwaarden goed zijn, krijgen andere soorten ook meer kans om te floreren.
De natuur houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Dat is een van de redenen waarom de bestuurlijke tafel duurzaamheid gekozen heeft voor het speerpunt biodiversiteit. Als vertrekpunt voor de aanpak hiervan is de regionale kansenkaart biodiversiteit gemaakt, die nu dus in de vorm van een tool beschikbaar is.